'; } else { echo ''.$user.''; } ?>
Login

Uputstvo


Dobrodošli u Virtuelni parlament!
Ukoliko želite da osjetite puni ugođaj 3D prostora i kretanja po njemu, Virtuelnom parlamentu pristupite putem desktop računara ili laptopa. Ukoliko nas posjećujete putem mobitela ili tableta, pročitajte par naznaka kako da se koristite mogućnostima koje su vam stavljenje na raspolaganje.

Navigacija


Na svakoj stranici prezentacije nalaze se dugmići za brzi pristup osnovnim stranicama.

Dugme vodi vas do glavnog izbornika prezentacije.

Dugme vodi vas do forme za pretragu institucija parlamenta i njenih članova.

Dugme vam daje pregled posljednjih aktivnosti i informacija na Virtuelnom parlamentu.

Zanimljive stranice možete podjeliti sa prijateljima putem vaših omiljenih društvenih mreža.

Logovanje i korisnički nalog


Da biste pristupili stranicama putem kojih možete komunicirati sa poslanicima i ostalim korisnicima prezentacije (pošta, forum, chat) morate biti registrovani korisnik. Klikom na dugme u lijevom gornjem uglu, odmah ispod logotipa Virtuelnog parlamenta, pristupate formi za logovanje ukoliko ste već registrovani korisnik ili formi za registraciju ukoliko niste registrovani. Nakon registracije na vaš email će pristići poruka sa detaljnim uputstvom o korišćenju naloga.

Nakon registracije/logovanja dugme pretvoriće se u dugme sa vašim korisničkim imenom. Pritiskom na dugme pristupate vašem korisničkom nalogu, u kome možete promijeniti svoju lozinku, pregledati prispjelu poštu, teme foruma koje ste postavili ili komunicirati sa administratorima.

Ukoliko ste poslanik ili delegat u nekoj od bh. skupština, korisnički nalog će vam pružiti mogućnost da samostalno vodite svoj dnevnik aktivnosti (blog), postavljate anketna pitanja, odgovarate na e-mail poruke građana ili najavite vreme kada ćete biti dostupni za razgovor (chat). U cilju zaštite podataka, poslanici svom korisničkom nalogu startno pristupaju s podacima koje dobijaju od CCI-a. (U slučaju bilo kakvih problema, možete se obratiti monitoru CCI-a za rad vaše institucije ili na telefon neke od kancelarija CCI-a).

Institucije i poslanici


U ovom segmentu možete dobiti informacije o svim bh. zakonodavnim institucijama, od kantonalnog, preko entitetskog, do državnog nivoa, pojedinačnim poslanicima i delegatima i njihovom radu.

Izbor neke od institucija omogućava vam pregled skupštinskog kalendara, statističkih informacija o radu, ocjenu rada institucije, pregled i učestvovanje u aktuelnim anketama.

Uredima poslanika i delegata, pristupate ili kroz listu svih članova izabrane institucije ili putem pretrage po imenu ili prezimenu predstavnika.

U virtuelnom uredu poslanika ili delegata dobićete detaljne informacije o njegovom radu, kroz statistiku skupštinskog rada, liste pokrenutih inicijativa i pitanja, načine glasanja po svakoj pojedinačnoj mjeri koja je bila na dnevnom redu, te, na kraju, možete dati i svoju ocjenu tog rada.

Komunikacioni portal


POŠTA - Omogućava registrovanim korisnicima slanje poruka poslanicima i delegatima kao i pregled njihove dosadašnje korespondencije sa drugim korisnicima. Pronađite željenog poslanika ili delegata po instituciji koju predstavlja ili imenu/prezimenu a potom uputite poruku ili pregledajte Arhivu poruka koje su mu ostali korisnici uputili. Na stranici lične pošte, kojoj možete pristupiti i kroz Korisnički nalog, nalaze se sva vaša pitanja upućena različitim poslanicima i delegatima, te odgovori koje ste dobili na postavljena pitanja.

FORUM - Mjesto na kome se odvijaju diskusije na zadate teme. Ukoliko ste registrovani korisnik možete i sami postaviti temu i pogledati kakvo mišljenje o njoj imaju drugi korisnici ili parlamentarci.

CHAT - Registrovani korisnici koji su trenutno ulogovani u Virtuelnom parlamentu mogu međusobno komunicirati u realnom vremenu putem chat-a. U tom segmentu možete pronaći listu najavljenih termina za razgovor sa poslanicima i delegatima i, ukoliko su trenutno dostupni, obaviti razgovor sa njima u realnom vremenu ili se ulogovati u najavljeno vreme.

Ankete i Dnevnik (blog)


ANKETE - Poslanici i delegati imaju mogućnost da kreiraju anketna pitanja kojim provjeravaju mišljenja građana o različitim temama. Korisnici, građani, davanjem svog mišljenja mogu i na ovaj način učestvovati u razvoju demokratskih odnosa a i ocijeniti ozbiljnost svojih predstavnika - i prema ozbiljnosti pitanja koje postavljaju i prema odnosu prema dobijenim odgovorima.

DNEVNICI (Blog) - Virtuelni parlament poslanicima i delegatima pruža efikasan mehanizam kojim građane mogu upoznati sa svojim svakodnevnim obavezama i radom.

Video poruke


Još jedan vid komunikacije omogućen je putem video obraćanja poslanika i delegata posjetiocima Virtuelnog parlamenta. Bh. parlamentarcima je, naime, stavljena na raspolaganje mogućnost povremenog snimanja video-poruka građanima i njihovog postavljanja unutar Virtuelnog parlamenta.

"A sad nešto sasvim drugačije":
ŠTA JE TO, USTVARI, VIRTUELNI PARLAMENT?


VIRTUELNI PARLAMENT je virtuelna građevina, koju je, za potrebe Centara civilnih inicijativa, osmislio i građevinske radove na njoj nadgledao novinar i dizajner Samir Šestan, a arhitektonsko rješenje i uređenje interijera, te priključak na struju, informacije i Mrežu obezbijedio kreativni tim firme EuroMarketing (njihov rad, u svoj 3D raskoši, možete gledati na desktop računarima i laptopima). Da bi ga Agencija ArteNativa, u nastavku, smanjila toliko da vam 16 skupštinskih sala i preko 600 poslaničkih kancelarija staje - u džep. Odnosno, u mobitel.

VIRTUELNI PARLAMENT je građevina čija je osnovna svrha: VIRTUELNI PARLAMENT pored poslaničkih kancelarija i skupštinskih sala, sadrži i poseban odjel posvećen isključivo različitim oblicima komunikacije, prije svega između građana i poslanika i delegata, ali i komunikaciji između svih zainteresovanih. Tu je prostor za direktan kontakt, odnosno razgovor (Chat) u stvarnom vremenu, tu je i Forum, odnosno mjesto za diskusiju o različitim temama, tu je i mogućnost slanja e-maila, odabranom poslaniku, pregleda poslaničkih dnevnika aktivnosti ili odgovaranja na anketna pitanja koje postavljaju poslanici. Tu je i kafe aparat, da u toku komunikacije možete... A, ne, ne,... To smo ostavili za drugu fazu projekta. Pošto je Microhard kasnio sa isporukom šoljica.

VIRTUELNI PARLAMENT omogućava poslanicima i delegatima zakonodavnih institucija u BiH da predstave svoj rad građanima; da dobiju informaciju šta građani misle o nekim aktuelnim temama ili određenim zakonskim i drugim aktima koji će se uskoro naći na dnevnom redu neke institucije; omogućava im da prevaziđu određene objektivne probleme (u smještajnim kapacitetima ili nemogućnosti boravka na dva mjesta u isto vrijeme) i budu dostupni građanima za kontakt "non-stop". Omogućava im da rade nešto korisno i za sebe i za građane, a da pritom ne troše budžetska sredstva. Zvuči nevjerovatno, zar ne?

VIRTUELNI PARLAMENT omogućava građanima da na lak način dođu do informacija o radu zakonodavnih institucija i svojih predstavnika u njima i da uspostave komunikaciju s njima. Omogućava im da se zabave, radeći ozbiljnu stvar – baveći se politikom, da se ona ne bi bavila njima.

VIRTUELNI PARLAMENT je mjesto na kome ćemo razbiti ili potvrditi predrasude koje imamo jedni o drugima.

VIRTUELNI PARLAMENT je mogućnost koju CCI stavlja na raspolaganje građanima i političarima ove zemlje. Nadajući se da će biti iskorištena na najbolji način.

VIRTUELNI PARLAMENT čeka da ga posjetite. Grupne posjete "samo uz prethodnu najavu" – da se ne stvara gužva na ulazu. Dobrodošli! U bilo koje doba. Za informisanje i komunikaciju nikad nije kasno. Niti rano.